Aanleg natuurlijke paddock

Aanleg natuurlijke paddock

Realisatie natuur Paddock

Paarden leven van nature in groepen in de natuur. Ze hebben dagelijks beweging en gehoor-, zicht- en geurcontact met soortgenoten nodig. Een natuurlijke paddock, ook wel ‘natuur paddock’ genoemd, sluit volledig aan op de natuurlijke behoefte van de paarden. Veluwe Groen realiseert natuurlijke paddocks met paden, een afwisselende vegetatie tussen weide en beplanting en verschillende voeder- en drinkplaatsen.

Drainage en natuurlijke, waterdichte waterbronnen

Een goede bodemconditie is essentieel bij de aanleg van een natuurlijke paddock. Paarden hebben een hoge puntbelasting waardoor de grond kan verharden. Dit komt de kwaliteit van de grond, de paden en de speelplaatsen voor de paarden uiteraard niet ten goede. Je wilt niet dat de paarden in de modder staan. Goed bodemonderhoud, maar ook de aanleggen van drainage, maakt onderdeel uit van de aanleg van een natuurlijke paddock. Waar juist water gewenst is, zoals in drinkplaatsen en in vennen, zorgen we voor waterdichtheid. Bij doorwaadbare vennen voorzien we de bodem van een speciale harde laag waardoor de paarden niet kunnen wegzakken.

Aanleg natuurlijke paddock Paardenrusthuis De Paardenkamp in Soest

In samenwerking met PPN Nederland hebben we een natuurlijke paddock aangelegd voor Paardenrusthuis Stichting De Paardenkamp in Soest. Het was een langgekoesterde wens van de Paardenkamp om paarden in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te laten genieten van hun oude dag. Na drie jaar voorbereiding werd de vergunning door de gemeente en provincie verleend en kon worden begonnen met de transformatie van voormalig gras- en maisland naar een paddock in de natuur.

Wij hebben hier 30000 m2 tracks en speelplaatsen aangelegd voor de oude paarden en 20000 m2 heide geïmplanteerd uit een naast gelegen natuurgebied. Deze realisatie is tot stand gekomen met de garantie dat er heidevelden komen. Op paden en speelplaatsen geven wij garantie dat deze altijd droog zijn. Onderdeel van de paddock aanleg was een waterdichte ven die als drinkplaats voor de paarden kan dienen. De bodem is zo gemaakt dat paarden door het ven kunnen lopen zonder dat ze wegzakken. Kijk voor meer informatie en een impressie ook op onze facebookpagina.

IN GESPREK

Veluwe Groen realiseert en onderhoud met cultuurtechniek, natuurbouw en grondwerken. De aanleg van een natuurlijke paddock gaat echter niet over een nacht ijs. Het traject start planmatig, waarbij het aanvragen van de benodigde vergunningen onderdeel uitmaakt. Ook in deze fase kunnen wij van dienst zijn. Neemt u voor de informatie die u wenst contact met ons op. Wij realiseren de aanleg van natuurlijke paddocks door heel Nederland.